Onderwatersportvereniging Aquavit is opgericht op 29 september 1982. In die eerste jaren kwam de vereniging bijeen aan de keukentafel van de ouders van enkele leden. Dat was weliswaar erg gezellig, maar om voor de hand liggende redenen geen goede blijvende oplossing van een vereniging met groeipotenties. Helemaal achter op het sportpark Langezand kon een clubhuis gebouwd worden, dat bestond uit een zogenaamde bivakwoning. Een bivakwoning bestond uit grote verrijdbare modules, die aan elkaar gekoppeld de eerste vrijstaande polderwoningen vormden. Die van Aquavit kwam uit het Larserbos. Na een aantal jaren werd er een soort bijkeuken aangebouwd waar de compressor in kon staan.

De vereniging groeide in de loop van de jaren 90 behoorlijk, er werd les gegeven, training in het zwembad in de Agora, er werden reizen georganiseerd naar de Middellandse Zee, naar Egypte, naar Bonaire en zelfs al naar de Malediven. Als ik door de clubblaadjes blader die we toen uitbrachten, lees ik enthousiaste verhalen, maar ook beschrijvingen van tochten die je nu nooit meer zo wilt of kunt maken. Zelf een compressor meenemen om de flessen te vullen, zelf een rubberboot en buitenboordmotor meenemen om op de Middellandse Zee op zoek te gaan naar een scheepswrak, zonder reservering naar Bonaire vliegen en ter plaatse een accommodatie zoeken, (er was immers geen internet!!), 265 km door het zand langs de Rode Zee van Hurghada naar Marsa Alam in de laadbak van een pick-up, (er was nog geen asfaltweg), en ook zelf een duiklamp bouwen, die meestal na twee duikjes lek was of implodeerde.
In de zomer van 1995 heeft een pyromane ons clubhuis in brand gestoken. We waren goed verzekerd, we hadden gespaard, we kregen investeringssubsidie van de gemeente en we hadden allemaal technisch goed onderlegde leden. Met veel eigen menskracht is in de winter, soms erg koud, een nieuw clubhuis gebouwd. Op 15 juni 1996 kon het nieuwe clubhuis worden geopend door wethouder Hanneke Blom.

In de jaren ‘90 is ook het hele opleidingssysteem gemoderniseerd. We deden dat tot dan allemaal zelf, organiseerden een examendatum, nodigden een bevoegde examinator uit, en de kandidaten deden examen. In het modulaire systeem werd dat voor de kandidaten allemaal veel gemakkelijker. Voor de vereniging moest er wel iets veranderen, vooral omdat er instructeurs opgeleid moesten worden. Een behoorlijk zware en tijdrovende taak voor een beperkt aantal mensen. Gelukkig heeft Aquavit altijd dergelijke enthousiaste leden gehad, waar de vereniging zeer dankbaar voor is.
Ik ben zelf sinds 1988 lid van Aquavit, dus ik heb een groot deel van de geschiedenis van de vereniging uit eigen ervaring meegemaakt. Aquavit is een gezellige vereniging die de leden alle faciliteiten biedt die van een duikvereniging mogen worden verwacht. En de leden staan klaar om nieuwe mensen wegwijs te maken!!!!!